fbpx

Einde Windows 7?

Gebruikers van Windows 7 zien sinds binnenkort een melding op hun scherm verschijnen dat de ondersteuning van Windows 7 zal worden beëindigd.  Wanneer je klikt op deze melding, krijg je de volledige informatie te zien.

-------------------------------------------

Na 14 januari 2020 zal Microsoft geen beveiligingsupdates of ondersteuning meer bieden voor pc's met Windows 7. Het is nu de tijd om naar Windows 10 te upgraden.

Wat betekent 'einde van ondersteuning'?

Als je Windows 7 blijft gebruiken nadat de ondersteuning is beëindigd, werkt je pc nog wel maar kan deze kwetsbaarder worden voor beveiligingsrisico's en virussen. Je pc blijft gewoon opstarten en functioneren, maar Microsoft zal de volgende ondersteuning niet meer bieden voor je bedrijf.

Hoewel je jouw pc met Windows 7 kunt blijven gebruiken zonder verdere software- en beveiligingsupdates, loop je een groter risico op virussen en malware. De beste manier om veilig te blijven is met Windows 10. En de Windows 10-ervaring is het beste op een nieuwe pc. Hoewel het mogelijk is om Windows 10 op je oudere apparaat te installeren, wordt het niet aanbevolen.

-------------------------------------------

Tot zover het officiële bericht van Microsoft™.

Windows 7 gebruikers kunnen waarschijnlijk nog wel even vooruit, mits ze zorgen voor een goede beveiliging. Het vervelende is wel dat de Internet Explorer in veel gevallen niet meer werkt. De meeste banken waarschuwen deze browser niet meer te gebruiken. Gelukkig biedt de installatie van een andere webbrowser, bijvoorbeeld Chrome hier een oplossing.

Opvallend in dit bericht is de laatste zin "Hoewel het mogelijk is om Windows 10 op je oudere apparaat te installeren, wordt het niet aanbevolen".
Veel Windows 7 gebruikers hebben destijds dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid gratis te upgraden naar Windows 10. Deze gebruikers hebben inmiddels al gemerkt dat bij het updaten van hun computer deze updates 
niet altijd vlekkeloos verlopen. De laatste - augustus 2019 update is hier een voorbeeld van; USB-aansluitingen, audio en/of grafische kaart die na deze update niet meer werken.

Hoe komt dat en wat kun je hieraan doen?

Meestal worden deze problemen veroorzaakt door verouderde hardware die niet meer wordt ondersteund door Windows 10. Een oplossing kan zijn op de website van de leverancier na te gaan of er een update (z.g. 'driver') voor de betreffende hardware te downloaden en te installeren is. Indien op de website van de leverancier geen update beschikbaar is, kun je besluiten de update ongedaan te maken. Gebruik hiervoor de optie 'Systeemherstel'.


Dit proces kan even duren, aangezien de gehele update verwijderd moet worden en de vorige instellingen hersteld.
Deze oplossing biedt even soelaas. Windows 10 blijft echter terugkomen met de updates (z.g. 'push-principe'). Voor de meeste gebruikers zal dit betekenen dat ze op zoek moeten gaan naar een nieuwe (Windows 10) computer.

 

Leave a comment